Istotnym obszarem podczas przygotowaniu procesu szkoleniowego są przerywniki na kawę zwykle zwane jako: przerwa kawowa. Często organizowane są dwie w trakcie dnia szkoleniowego i pozwalają one uczestnikom szkolenia zaczerpnąć świeżego powietrza.
W trakcie zwykłej przerwy kawowej, serwis sali szkoleniowej podaje kawę, herbatę, soki oraz wodę. Typowo podawane są drobne coś do przegryzienia oraz niewyszukane chipsy.
Szkolący się w zasadzie nigdy zauważają przerw na kawę jako istotnego składnika dnia szkoleniowego. Nie dostrzegają, gdyż niczym one szczególnie nie wyróżniają się niezależnie od miejsca gdzie organizowane jest szkolenie.
Można znaleźć jednak sytuacje gdzie firma usługowa HR dba o zawartość sali szkoleniowej ale również wkłada maksimum aktywnośći na przygotowaniu kateringu i przerw kawowych. W tej sytuacji najczęściej przerwy traktowane są zwykle w charakterze ciągłych przerw na kawę.
W przypadku takich przerw owoce, przekąski, często pokrojone bułki i coś do położenia na nie, kawa herbata, ciastka itp. stale są dodawane przez kelnerów i są w zasięgu dla uczestników kursu przez cały czas trwania treningu. Znacząco podnosi to atmosferę wśród trenowanych osób szkolenia i tym samym poprawia efekty biznesowe prowadzonych szkoleń.
Inne blogi: Blog 1 Blog 2 Blog 3 Blog 4
Słowa kluczowe: organizacja szkoleń, usługi hr, organizacja procesu szkoleniowego, efekty biznesowe szkoleń, sala szkoleniowa, przerwa kawowa, przerwa na kawę, katering, catering, uczestnicy szkoleń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz